Cyklade förbi Sankt Pauli kyrka, som ligger mitt grönstråket på Kungsgatan, i Malmö. Läste mig till att det är en sexkantig centralkyrka i gult tegel. Med centralkyrka menas, på det sätt den är byggd och inte att den är centralt placerad i en stad/by. Den ritades av arkitekten Emil Langlet (kan detta månne vara en förfäder till min gamla teckningslärarinna, Aslög Langlet-Nilsson??) och byggdes sedan, mellan åren 1879-1882, utav byggmästaren Mortensen. Den invändigt rikliga dekorationen utfördes av målarmästare Borggrén.
2013 inleds ett renoveringsarbete av taket som tydligen är i otroligt dåligt skick. Jag har alltid själv trott att det är ett klassiskt koppartak, som ärgat och därför blivit grönt. Istället visar det sig att det är ett plåttak som målats grönt, för att efterlikna just ett koppartak. Plåttaket har börjat rosta och men har bara försökt förbättringsmåla och 2013 tyckte man att måttet var rågat och något drastiskt behövde göras. Tydligen var det extra svårt att lägga nytt tak, då det var svårt att få till ställningar för att komma åt att göra det. Men det lyckades, men sedan valde man att lägga varesig plåt eller koppar (antagligen för prisets skull), utan i det mer lättarbetade och hållbara obehandlat aluminium. Det var tydligen glädjande för plåtslagarna, men många inklusive plåtslagarna, var det långt ifrån hur det sett ut i original. Men resultatet blev faktiskt inte så tokigt. Antingen har den som beslutat detta haft en enorm kunskap och blick för detta, eller bara en stor dos tur. Med tanke på hur folk är idag, så gissar jag lite elakt på det sistnämnda!
Vad som jag kan tycka är extra kul kuriosa är följande, som saxats ur Wikipedia:
”Enligt kristen tradition skulle man bygga kyrkorna på en brunn eller å som man också skulle ta dopvattnet ifrån. Sankt Pauli kyrka byggdes därmed mitt på vad som en gång varit Rörsjön. Man byggde kyrkan på stora pålar men eftersom den är byggd på en sjö sjunker den någon centimeter varje år. Kyrkogården tvingades man lägga en bit från kyrkan då man var rädd för sjukdomar.”
Detta har jag aldrig vetat om och ger plötsligt en förklaring till varför stadsdelen heter Rörsjöstaden.
De tre kyrkogårdarna, södra, mellerst, och den som ligger närmast själva kyrkan, norra är som små oaser mitt inne i staden och fungerar som magnet för flyttande fåglar. Här är Brandkronad kungsfågel inte helt ovanlig att hitta under vinterhalvåret och flyttid. Ringtrast och Göktyta hittas nästan varje vår. Trädgårdsträdkrypare är också funnen här, bla så sent som i år, våren 2023. Både Halsbandsflugsnappare och Mindre flugsnappare har setts här flera gånger under vårsträcket. Liksom Tajgasångare, Bergtajgasångare och Kungsfågelsångare under höstflyttningen. Jag glömmer säkert nån, men listan på fåglar är ganska mäktig, med tanke på att det är mitt inne i en stad som ständigt växer och därmed störningen av mer lugna och fredade områden.
Tyvärr har svenska kyrkan spårat ur fullständigt de senare åren och denna kyrkan är totalt PK nu förtiden.
För mig personligen berör mig kyrkan på det vis att jag och min syster är döpta där i.